NHG in 2018? Geen overlijdensrisicoverzekering meer verplicht

Volgend jaar is bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) niet langer een overlijdensrisicoverzekering (orv) verplicht. Hierdoor hoopt het Waarborgfonds Eigen Woningen meer bescherming te bieden aan kwetsbare doelgroepen. Die zien nu nog vaak af van de hypotheekgarantie vanwege de extra kosten voor de orv. Of dat nu zo verstandig is...

Dit jaar (2017) moet je nog verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij een NHG-hypotheek die hoger is dan 80 procent van de woningwaarde. De dekking van de verzekering moet minimaal het bedrag zijn dat boven de 80 procent uitkomt.

Een voorbeeld. Wil je een hypotheek afsluiten van 200.000 euro voor een huis van dezelfde waarde, dan is het verzekerde bedrag op de overlijdensrisicoverzekering dus minimaal 40.000 euro. Dat is het bedrag dat boven de 80 procent (160.000 euro) uitkomt.

Niet verplicht? Orv geeft wel zekerheid

Die overlijdensrisicoverzekering is volgend jaar geen verplichting meer. Dat moet vooral starters overhalen om toch voor de hypotheekgarantie te kiezen. Een kwetsbare doelgroep volgens de NHG. Juist die kwetsbare starters zijn echter ontzettend gebaat bij een overlijdensrisicoverzekering.

Als je onverwacht overlijdt, kunnen je nabestaanden met de uitkering van jouw orv de hypotheek aflossen. Jonge gezinnen kunnen na het wegvallen van een partner dus gewoon in hun eigen huis blijven wonen. Voor het geld hoef je het ook niet te laten. Een 24-jarige niet-roker betaalt ongeveer 4,50 euro per maand voor een overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag van 200.000 euro.

Een orv kun je overigens ook afsluiten zonder hypotheek. Bijvoorbeeld bij een zakelijke lening of als je zzp’er bent en je hebt geen nabestaandenpensioen.

Kosten NHG vaak groter struikelpunt

In 2018 betaal je net als dit jaar één procent van de hypotheekwaarde voor de hypotheekgarantie. Die kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek. In 2018 kun je namelijk maar 100 procent van de woningwaarde lenen. De premie die je betaalt is wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Belangrijk om rekening mee te houden als je volgend jaar een huis wil kopen.

De grens tot waar je een huis met NHG kunt kopen, gaat volgend jaar omhoog. De hypotheekbescherming kun je nu krijgen voor huizen tot en met 265.000 euro. Investeer je in energiebesparende voorzieningen, dan is de kostengrens zelfs maximaal 280.900 euro.

De NHG geeft je extra zekerheid en een rentekorting. Daarmee is het nog steeds een welkome toevoeging op een hypotheek. Net als de overlijdensrisicoverzekering; ook als deze niet verplicht is. Wil je meer weten over de nieuwe regels en de voordelen van een orv? Loop eens binnen of vul je gegevens in voor een vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie