Bespreek met ons uw vragen over de gevolgen van corona voor uw financiën

De overheid heeft ingrijpende maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen. Bijna iedereen heeft te maken met deze gevolgen. Wij merken bij veel van onze relaties dat de huidige situatie tot veel zorgen en vragen leidt. Juist in deze moeilijke tijden zijn wij als uw belangenbehartiger extra gemotiveerd om u van dienst te zijn. In dit bericht proberen wij voor u een aantal zaken op een rij te zetten.

Voor iedereen is dit nieuw
De huidige situatie is voor iedereen nieuw. Dat betekent dat we bij veel vragen niet zomaar kunnen zeggen: “Oh, dit zijn de regels en dit zijn de gevolgen”. Als samenleving moeten we met elkaar steeds weer bekijken wat redelijk en billijk is. Dat geldt ook voor verzekeringsmaatschappijen en banken. Ook de overheid heeft een crisispakket gepresenteerd met maatregelen. Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven failliet gaan en dat werknemers financieel hard worden geraakt. Verder moet het zelfstandigen en mensen met een nul-urencontract de zekerheid bieden dat het kabinet ook voor hen klaarstaat.

Werktijdverkorting en pensioen
In de komende tijd zullen veel werkgevers overgaan tot werktijdverkorting. Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed. Tot voor kort was dat nog 75 procent. Indien de arbeidsovereenkomst zelf gewoon in stand blijft, mag de pensioenopbouw worden voortgezet over het loon dat voorafgaand aan de werktijdverkorting werd genoten. In dat geval leidt werktijdverkorting dus niet tot een lager pensioen.

Problemen met betalen premies of hypotheeklasten
Het kan zijn dat u als particulier of ondernemer opeens een sterke daling heeft van uw inkomen. Op dat moment kan het een probleem worden om uw premies voor bijvoorbeeld uw schadeverzekeringen te betalen. Ons dringende advies is om in dat geval contact met ons op te nemen. Wij kunnen namens u in overleg treden met de betreffende financiële instelling om te kijken of, met instandhouding van uw verzekeringsdekking, er tijdelijk een betalingsuitstel mogelijk is.

Ook zijn er vanuit de overheid veel nieuwe regelingen die juist voor dit soort situaties burgers en bedrijven financieel gaan helpen. Dus overleg tijdig met ons!

Ook banken hebben aangekondigd maatregelen te treffen en mogelijkheden te gaan bieden om de betaling van hypotheeklasten onder bepaalde omstandigheden mogelijk een aantal maanden te mogen opschorten. Zoals met veel van deze maatregelen, deze zijn alleen bedoeld als dit echt noodzakelijk is, alleen dan zijn deze maatregelen haalbaar.

Wel of geen woning kopen
Wij zien dat veel relaties die al vergevorderd waren met het kopen van een eigen woning ‘pas op de plaats maken’. Dat begrijpen wij. Zeker wanneer een van de partners bijvoorbeeld ZZP’er is of een tijdelijk arbeidscontract heeft. Aan de andere kant: iedereen moet wel wonen. Wat zijn de alternatieven? Sociale huurwoningen zijn er veel te weinig. De wachtlijst om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen is op dit moment gemiddeld 12 jaar. Vrijesectorwoningen zijn ook maar zeer beperkt beschikbaar. De huren daarvan zijn vervolgens vaak weer hoger dan de lasten van een eigen woning. Wij denken dat ook financiële instellingen rekening houden met deze bijzondere omstandigheden bij het beoordelen van aanvragen voor een hypotheek. In ieder geval gaan wij die gesprekken wel aan met de instellingen waar wij vaak al vele jaren goede relaties mee hebben.

Beleggingen zijn gekelderd
Indien u een deel van uw vermogen in aandelen heeft belegd, zult u zien dat in de afgelopen weken de waarde van uw vermogen dramatisch is gedaald. Het is zeer verontrustend om dat mee te maken. Maar ook weer niet uniek. Bij beleggingen komt het vaker voor dat er enorme dalingen zijn. Als u belegt met een doel dat wat verder in de tijd ligt, bijvoorbeeld voor uw pensioen, is de kans heel groot dat in de tussentijd de aandelenmarkten zich herstellen. Ook hier gaan wij graag met u in gesprek wanneer u zich grote zorgen maakt. Ons advies is in elk geval: doe niets in emotie. Laat u goed voorlichten voordat u wat doet.

Hypotheekrente lijkt te stijgen
In eerste instantie, toen het corona-virus in Azië uitbrak zagen wij de rente op de kapitaalmarkt lager worden. Dat is logisch omdat veel beleggers veilige havens zochten in bijvoorbeeld leningen aan overheden van “veilige” landen. De rente op de kapitaalmarkt is de basis voor de hypotheekrente.

Inmiddels wordt duidelijk dat overheden wereldwijd diep in de buidel moeten tasten om de gevolgen van de crisis te bestrijden. Veel bedrijven hebben kredieten en leningen nodig. De risico’s en onzekerheden die dit met zich meebrengen, voor banken én beleggers stijgen. Dat maakt de kans op stijging van de rente reëel. Ook mogelijke handelsoorlogen versterken de onzekerheid en verhogen de druk tot stijging van de rente. Op dit moment lijkt de kapitaalmarktrente inderdaad te stijgen. Deze rente is de basis voor bijvoorbeeld de hypotheekrente. Er zijn al eerste geldverstrekkers die ook voor de hypotheekrente verhogingen hebben aangekondigd.

Aan de andere kant zullen de centrale banken wereldwijd door uitgebreide steunmaatregelen proberen deze rentestijging te beperken, of zelfs een verdere verlaging willen doorvoeren.

Hoe de rente op de korte  maar ook op de middellange en -lange termijn zich met al deze factoren gaat ontwikkelen, is uiteraard nu onzeker en niet te voorspellen, ook door ons niet. Ons advies is wel : als voor uw hypotheek de rentevast periode binnen nu en een tot twee jaar vervalt, is het verstandig de afweging te maken of handelen nu wellicht zinvol kan zijn.

Contact met ons
Maakt u zich ongerust over uw financiële situatie of heeft u vragen over één van deze onderwerpen,  we helpen u graag. Ook en juist in deze bijzondere tijd.

Wij zijn gelukkig helemaal voorbereid op het vanuit huis werken, onze telefoons zijn doorgeschakeld en we hebben thuis een goede werkplek kunnen inrichten. Ook persoonlijke gesprekken zijn goed mogelijk, we gebruiken daarvoor Skype en Zoom, zodat we elkaar kunnen zien en ook schermen kunnen delen.

Het is momenteel bij ons erg druk en tegelijkertijd willen we graag iedereen zoveel mogelijk en zo goed mogelijk bijstaan. Als u graag over uw situatie van gedachten wilt wisselen met ons, stuur ons dan een e-mail met voor u passende data, dan maken we graag een afspraak.

Voor adviesgesprekken vragen we normaal gesproken € 37,50 per kwartier. Maar als u door de bijzondere omstandigheden van nu geen financiële ruimte heeft, dan zijn we zeker flexibel en doen we het advies kosteloos of met uitgestelde betaling. We helpen u als bestaande relatie graag, juist in deze bijzondere tijden. Omdat de situatie ook voor ons nieuw is zullen wij niet op alle vragen direct een antwoord hebben. Maar we gaan wel ons best doen! Dus aarzel niet. We zijn er voor u.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie