Hoe betaal je een aankoopmakelaar?

Ben je op zoek naar een koopwoning? Dan valt er weinig te kiezen. Als koper heb je gemiddeld keus uit 1,4 woning. Vaak moet je het bij de koop opnemen tegen tal van andere geïnteresseerden. In deze verhitte markt is een aankoopmakelaar aan te raden. Deze kent de lokale markt en is vaak eerder op de hoogte van nieuw aanbod. Wat kost die hulp?

Een aankoopmakelaar begeleid je bij het vinden en het kopen van een nieuwe woning. Hij of zij heeft een netwerk, kent andere makelaars en weet vaak al dat een woning te koop komt voordat die op Funda verschijnt. Op die manier sta jij al met 1-0 voor ten opzichte van kopers zonder aankoopmakelaar. 

Kosten aankoopmakelaar
De kosten van een aankoopmakelaar, ook wel courtage genoemd, kunnen nogal uiteen lopen. Deels heeft dit te maken met marktwerking, maar ook met de manier waarop je de makelaar betaalt. Grofweg zijn er drie manieren waarop de courtage kan worden berekend.

1. Percentage van de aankoopsom
Het tarief is een percentage van de uiteindelijke koopsom. Dit percentage ligt gemiddeld rond de 1 procent. Koop je dus een woning uiteindelijk voor €350.000, dan betaal je de aankoopmakelaar €3.500. In deze verhitte markt is dit vaak geen gunstige betalingswijze. De gemiddelde huizenprijs ligt hoog en verdere stijgingen hebben ook gevolgen voor de kosten berekend in percentages.

2. Onderhandelingsresultaat als uitgangspunt
Hierbij ontvangt de makelaar een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de gereduceerde koopprijs. Vaak ligt het percentage rond de 20%. Is de vraagprijs door goede onderhandelingen van de makelaar gedaald van €300.000 naar €280.000 dan betaal je €4.000. 

Het gunstige van deze methode is dat beide partijen voordeel hebben. De makelaar is gemotiveerd om goed te onderhandelen, hij verdient dan immers meer. En jij het hebt voordeel dat woonlasten laag blijven. Op dit moment wordt deze methode echter weinig gebruikt. De kans dat je met onderhandelen überhaupt iets van de prijs af krijgt is klein. De vraag is eerder hoeveel je moet overbieden om kans te maken. 

3. Een vast tarief
Je spreekt samen met de makelaar een vast tarief af. Het is hierbij wel belangrijk dat je afspraken maakt over welke kosten wel en niet inbegrepen zijn. Sommige makelaar rekenen bijvoorbeeld extra kosten voor bijvoorbeeld een bezichtiging. Let dus goed op wat er voor je wordt gedaan en leg deze afspraken vast. 

Aankoopcoach in plaats van makelaar
Een aankoopmakelaar neem je doorgaans mee in het hele aankoopproces. WIl je dit vooral zelf oppakken maar heb je wel behoefte aan de nodige expertise? Denk aan het in de hand nemen van een aankoopcoach een optie. Die gaat meestal niet met je op pad voor het bezichtigen van woningen. Wel helpt de coach  je wel met bijvoorbeeld de waarde-indicatie, biedingsstrategie en controle van de koopovereenkomst. De dienstverlening is beperkter dan bij een aankoopmakelaar, waardoor de kosten over het algemeen lager liggen. Maak ook bij een coach vooraf goede afspraken over de hoogte van de beloning.   

Vroeger nam je vooral een aankoopmakelaar in de hand om te onderhandelen op de prijs. Nu doe je het om niet steeds achter het net te vissen in strijd met andere potentiële kopers. Wil je uitgebreid lezen wat een aan of verkoop makelaar voor je doet? Lees dan snel hier verder. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie