NVM toont woningaanbod dat nog niet op Funda staat

Tussen het besluit om een huis te verkopen en plaatsing op Funda zit behoorlijk wat tijd. In veel gevallen worden woningen zelfs al verkocht voordat ze zichtbaar zijn op de woningsite. Ter verbetering van de doorstroming start de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een pilot. Hierbij wordt toekomstig aanbod in een vroeg stadium gepubliceerd via de lokale makelaar.

De woningmarkt zit door het steeds verder opdrogende aanbod stevig op slot. Woningbezitters willen eerst een nieuwe woning kunnen kopen voor ze hun huidige woning te koop aanbieden. Door het aankomend aanbod voor iedereen online zichtbaar te maken, wil de NVM kijken of woningbezitters meer vertrouwen krijgen in het vinden van een toekomstige nieuwe woning.

Zoekopdracht voor aankomend woningaanbod
Woningen die in de toekomst worden aangeboden zijn niet te vinden via Funda. In de pilot moet je hiervoor bij een NVM-makelaar een digitale zoekopdracht aanmaken. Vervolgens wordt je op de hoogte gehouden van al het komende aanbod dat past bij jouw selectiecriteria. Daarnaast kunnen NVM-makelaars het aankomend aanbod van hun kantoor op de eigen website en hun socialmedia-kanalen plaatsen.

Woningen algemeen beschreven
Het komende woningaanbod wordt niet compleet met foto’s, video’s en plattegronden weergegeven. Je ziet vooral algemene gegevens als het aantal kamers, de oppervlakte en de wijk waarin de woning staat. De volledige informatie volgt wanneer de verkoop daadwerkelijk in gang wordt gezet. Dat laatste hoeft overigens niet per se bij een NVM-makelaar te zijn.

Transparantie in het verkoopproces
Onder andere vanuit de politiek worden makelaars opgeroepen tot een meer transparante werkwijze. De NVM heeft een aantal regels opgesteld die hieraan bij moeten dragen. Zo mag er geen enkele verkoopactiviteit worden ondernomen voor woningen die als aankomend aanbod zijn bestempeld. Een verkoper van de woning bepaalt zelf wanneer de verkoop daadwerkelijk te koop wordt aangeboden en bij welke makelaar. Daarnaast moeten makelaars transparant communiceren over zijn positie en belangen.

Houd de websites van makelaars in de gaten
Wil je niet wachten tot woningen op Funda verschijnen? Blijf het aanbod van lokale makelaars in de gaten houden en schrijf je in voor nieuwsbrieven met nieuw aanbod. Ook makelaars die geen onderdeel zijn van de NVM-pilot plaatsen hun nieuwe aanbod vaak eerst op de eigen website. Belangrijk blijft om goed voorbereid het koopproces in te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld weet wat je kunt lenen is het makkelijker om gericht te zoeken en heb je meer kans van slagen.

De pilot van de NVM is direct van start gegaan en loopt volgens de huidige planning tot eind 2022, waarna een evaluatie volgt. Tussentijds wordt bijgehouden hoeveel woningen van aankomend aanbod overgaan naar daadwerkelijke verkoop. Ook wij zijn benieuwd naar het effect van dit nieuwe initiatief.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie