Overheid wil extreme stijging huren voorkomen

Niet alleen kopers hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Om huurders te beschermen nam de overheid vorig jaar al maatregelen. De huurverhoging in de sociale sector werd bevroren en ook in de vrije sector werd een limiet ingesteld. Punt is alleen dat de maximale verhoging gekoppeld is aan de inflatie, die juist in de afgelopen tijd door het dak ging. 

Sinds vorig jaar is de huurverhoging in de vrije sector aan banden gelegd. Voor die tijd konden verhuurders zelf de huurverhoging konden bepalen, zolang er geen andere afspraken over gemaakt waren in het huurcontract. Ter bescherming van huurders werd tot en met 1 mei 2024 ingesteld dat de verhoging maximaal de inflatie van een jaar eerder mag zijn, plus één procent. Bij het instellen van deze regel werd duidelijk geen rekening gehouden met het inflatiescenario waar we nu in beland zijn.

Huur stijgt mogelijk honderden euro’s per jaar
Door de oorlog in Oekraïne is vooral de prijs van energie hard gestegen. Stel dat de inflatie over 2022 hierdoor op gemiddeld 7 procent uitkomt, dan mag de huur 8 procent stijgen. Een huurwoning in de vrije sector kostte eind van 2021 gemiddeld 1.184 euro per maand. De huur zou in 2023 dan mogen stijgen naar €1.278,72. Dat is een maandelijkse stijging van net geen 95 euro. Jaarlijks zou je uitkomen op een stijging van €1.136,64. Organisaties als de Woonbond voorziet grote problemen wanneer het beleid voor huurverhoging in de vrije sector niet wordt aangepast.

Huur sociale huursector ook aan inflatie gekoppeld
De jaarlijkse huurverhoging is ook in de sociale sector (huren tot 763,47) gekoppeld aan de inflatie. In theorie zou in 2023 ook de huur voor sociale huurwoningen extreem verhoogd kunnen worden. In tegenstelling tot de vrije sector heeft de overheid wettelijke mogelijkheden om hiervan af te wijken.

Huurbevriezing
De Woonbond roept in een brandbrief de Tweede Kamer op tot actie. Daarbij wordt opgeroepen tot een aanpassing van de wet. Een van de voorstellen is dat de minister mag afwijken van de maximale huurverhoging, net als bij de sociale sector. De bond pleit ook voor een huurbevriezing in 2023. In 2024 staat al een huurbevriezing gepland. Door de huurbevriezing al in 2023 in te laten gaan kunnen huurders op adem komen, nu ze ook te maken hebben met de hoge kosten van bijvoorbeeld energie.

Huurverhoging koppelen aan loonstijging in plaats inflatie
Een optie is ook het loskoppelen van de maximale huur en inflatie. De koppeling zou juist moeten voorkomen dat huurders te maken kregen met extreme huurverhogingen. Probleem is echter dat dit alleen werkt als de inflatie beperkt beweegt. Iets waar nu geen sprake van is. De Woonbond ziet meer heil in het koppelen van de huurverhoging aan de koopkrachtontwikkeling.

Daarnaast kan aan huurders van een woning met een laag energielabel korting op de huur worden gegeven. Huurders worden hiermee gecompenseerd en het is bovendien voor verhuurders een prikkel om te verduurzamen.

Er klinkt steeds meer steun uit de tweede kamer om de wet voor huurverhoging in de vrije sector aan te passen. Zo is er al in februari een motie ingediend om de wet aan te passen. Deze ging toen nipt verloren omdat alle coalitiepartijen tegen stemden. Intussen lijkt daar verandering in te komen. Het ministerie van Binnenlandse zaken liet al weten dat er een wetswijziging in de maak is. Wordt vervolgd!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie