Alle biedingen inzien in biedlogboek makelaars

De drie grootste makelaarsorganisaties van ons land hebben zorgen rond de transparantie bij woningverkopen ter harte genomen. Vanaf 1 juli gaan zij gebruik maken van een biedlogboek. Aspirant kopers kunnen dit logboek achteraf inzien, zodat helder is op welke positie hun bod terecht is gekomen. Ook voor verkopers geeft het duidelijkheid.

Afgelopen jaar werd het meldpunt ‘Oneerlijke Biedpraktijken’ geopend. Binnen twee maanden kwamen hier al honderden klachten binnen. Onder andere over te nauwe banden tussen makelaars en bewuste prijsopdrijvingen kwam protest binnen. De NVM, VBO en Vastgoedpro sloegen de handen ineen om het vertrouwen in het koopproces te verbeteren.

Biedlogboek voor transparantie bij woningverkoop
Vanaf 1 juli kunnen makelaars gebruik maken van het biedlogboek. Het logboek biedt duidelijkheid voor zowel (aspirant) koper als verkoper. De verkoper krijgt inzicht in de biedingen en weet zo zeker dat alle biedingen goed doorkomen. Aspirant kopers, mensen die een bod gedaan hebben, kunnen op hun beurt zien wat en wanneer er is geboden. Dit maakt bijvoorbeeld duidelijk dat er geen biedingen na de sluitingstermijn meegenomen zijn.

Aspirant kopers kunnen het logboek pas opvragen ná het verstrijken van de bedenktermijn en de eventuele ontbindende voorwaarden. Vanwege de privacy is niet te zien wie er geboden heeft. Het biedlogboek wordt bij de drie brancheorganisaties vanaf 1 januari 2023 verplicht. Daarnaast wil het ministerie van Binnenlandse Zaken een gecertificeerd biedlogboek bij wet gaan verplichten. Dit zou betekenen dat partijen, die hier geen gebruik van maken, geen bied- of onderhandelingsproces kunnen begeleiden.

Geen open biedingen
Ook met het nieuwe biedlogboek worden de biedingen gesloten gedaan. Koper A weet dus niet wat koper B biedt. Enkele kamerleden riepen eerder op tot een volledig transparant systeem. Dit zou onder andere een extreme stijging van de verkoopprijzen tegengaan. De NVM wees er vervolgens op dat open biedingen juist kunnen leiden tot veilingkoorts, wat de prijs opdrijft. Brancheorganisaties laten weten dat het logboek niet dé oplossing voor misstanden, wel zorgt het voor extra transparantie.

Meldpunt voor misstanden
Naast de invoering van het logboek zijn er twee andere maatregelen genomen. Zo komt er een gezamenlijk tuchtrecht met een laagdrempelig meldpunt en zijn er nieuwe uitgangspunten opgesteld die worden toegevoegd aan de huidige gedragscodes. Hierdoor wordt het meldpunt ‘Oneerlijke Biedpraktijken’ vervangen.

Makelaars, taxateurs en bouwkundige keurders worden op hun beurt door de tuchtraad gehouden aan de opgestelde beroeps- en gedragscodes. Het nieuwe meldpunt voor misstanden wordt in het derde kwartaal van dit jaar actief.

Met het nieuwe biedlogboek heb je meer zekerheid dat biedingen eerlijk verlopen. Kopers van een woning kunnen inzien wat het winnende bod is geweest. Verkopers hebben meer zekerheid dat ze alle biedingen ontvangen hebben. Vermoed je desondanks toch nog misstanden? Dan kun je eenvoudig terecht bij het nieuwe gezamenlijke meldpunt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie