Verschuiving op hypotheekmarkt door hogere rente

De stijging van de hypotheekrente zorgt voor een verschuiving op de hypotheekmarkt. Waar het oversluiten van de hypotheek minder in trek is, worden kopers van een woning juist actiever. Oorzaak van deze verschuiving is de sterk gestegen hypotheekrente in de afgelopen maanden. 

De enorme drukte op de hypotheekmarkt is afgenomen in het tweede kwartaal van dit jaar. In totaal werden er 142.019 hypotheekaanvragen verstuurd, zo rapporteerde HDN (Hypotheken Data Netwerk). Dit is een daling van 3,2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (146.655). Ten opzichte van het eerste kwartaal is de daling veel sterker (-25,7 procent). Hierin zien we duidelijk het effect terug van de in een korte tijd geëxplodeerde hypotheekrente.

Meer hypotheken afgesloten voor koopwoning
In het tweede kwartaal van 2022 werden er in totaal 71.007 hypotheekaanvragen gedaan voor de koop van een woning. Hiermee ligt het aantal 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral in Gelderland Flevoland en Utrecht begint de kopersmarkt flink aan te trekken, met stijgingen tot 16 procent. Het aantal hypotheken voor nieuwbouwwoningen daalde fors. Alle problemen in de bouwsector zijn hier ongetwijfeld de oorzaak van. 

Gemiddelde hypotheekbedrag omlaag
Het gemiddelde hypotheekbedrag is in het tweede kwartaal van dit jaar licht gedaald, met 2,6 procent naar € 353.800,-. Ook dit is logisch te verklaren door de gestegen hypotheekrente. Met hetzelfde inkomen kan je immers minder lenen. Overigens ligt het gemiddelde hypotheekbedrag nu wel iets hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Destijds werd er gemiddelde € 347.500 geleend voor het kopen van een huis. 

Friesland koploper duurzaamheid
Bij 10,3% van alle aanvragen werden in het tweede kwartaal van 2022 energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Met name in Friesland zijn mensen duurzaam bezig. In die provincie werden er bij de aanschaf van de woning in 18,1% van de hypotheekaanvragen energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Dat is maar liefst drie keer vaker dan in Noord-Holland.

De gestegen hypotheekrente zorgt voor beweging op de hypotheekmarkt. Wil jij weten of de hogere rente in jouw situatie gevolgen heeft? We kunnen je voorzien van deskundig advies over je hypotheeksituatie. Vul hiervoor vrijblijvend onderstaand formulier in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie