Hoe verzeker je dure sieraden, kunst of andere waardevolle spullen in huis?

Schade aan spullen in huis kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Niet al je bezittingen vallen standaard onder de dekking van deze verzekering. Denk aan kostbaarheden als dure sieraden of waardevolle kunst. Een kostbaarhedenverzekering biedt uitkomst.

Bij inboedelverzekeringen zijn kostbare spullen vaak maar beperkt meeverzekerd. Hierdoor hoeven verzekeraars schade aan kostbaarheden niet in de standaard premie te verwerken. Wil je sieraden, schilderijen of andere waardevolle bezittingen toch verzekeren? Meestal kan dat als aanvulling op jouw inboedelverzekering. De rubriek kostbaarheden valt te verdelen in deze categorieën:

 • Lijfsieraden. Hieronder vallen sieraden die bedoeld zijn om op het lichaam te dragen, waaronder ook horloges.
 • Kunst en antiek. Over het algemeen zijn dit kostbaarheden met een antiquarische waarde die niet meer nieuw te koop zijn.
 • Instrumenten. Los van muziekinstrumenten als een dure viool valt hier bijvoorbeeld ook foto- en filmapparatuur onder, inclusief de accessoires.
  Controleer voor het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering goed of jouw waardevolle spullen onder de dekking vallen en wat de exacte voorwaarden zijn. Dit verschilt per verzekeraar.

Taxatie kostbaarheden
Niet altijd weet je de exacte waarde van je bezittingen. Neem bijvoorbeeld een schilderij of gouden ketting die je hebt ontvangen uit een erfenis. Voor het bepalen van de waarde kan je een taxateur inschakelen. Die geeft een inschatting van de actuele te verzekeren waarde. 

Zeldzaamheidswaarde gedekt
De waarde van je bank of TV neemt ieder jaar af. Hier houden verzekeraars rekening mee bij het vaststellen van de vergoeding na schade. Een schilderij of zeldzaam sieraad kan juist meer waard worden naarmate de tijd verstrijkt. Bij kunst en antiek wordt doorgaans de zeldzaamheidswaarde gedekt. Na schade dient een expert deze waarde vast te stellen.

Stellenclausule
Sommige spullen zijn als stel meer waard dan wanneer je één van de serie in bezit hebt. Denk aan een set waardevolle oorbellen of meerdere schilderijen die deel uitmaken van een drieluik. Verzekeraars houden hier rekening mee met een stellenclausule. Verlies je een deel van een set of serie, dan kan ook een vergoeding vanuit de verzekeraar volgen voor de totale waardevermindering. Hiervoor is een taxatie nodig die meestal 3 jaar geldig is. 

Uitsluitingen op de dekking
Zoals iedere verzekering heeft ook de kostbaarhedenverzekering uitsluitingen op de dekking. Gebruikelijke uitsluitingen zijn schade ontstaan door:

 • Reiniging of bewerking door een ondeskundige
 • Een conflict
 • Eigen gebrek (overbelasting, kortsluiting)
 • Normaal gebruik (krassen, barsten en deuken)
 • Slijtage
 • Zakelijk gebruik
 • Terreur, overstroming, aardbeving, etc.
 • Wat kost een kostbaarhedenverzekering?

De premie van een kostbaarhedenverzekeringen hangt af van wat je precies wilt verzekeren en de waarde ervan. De premie kan per verzekeraar fors verschillen. Je kan bij ons uiteraard terecht voor een indicatie van de premie in jouw situatie.

Heb jij kostbaarheden in huis en wil je deze verzekeren tegen diefstal of schade? Onze verzekeringsadviseurs kunnen je voorzien van advies over een passende kostbaarhedenverzekeringen. Laat hiervoor onderstaand vrijblijvend een reactie achter.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Den Dulk & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie